Ak máme zvyšné belky využijeme ich na lákavé a sladké šamrole, alebo
Suroviny:
2 ks lístkové cesto
6 ks vaječné bielka
500 g kryštálový cukor
1 dl vody
1 vajíčko na potretie
Postup:
Lístkové cesto rozvaľkáme na jemne pomúčenej doske na obdĺžnik asi 45 x 32 cm. Takto rozvaľkáme aj druhé cesto..Radielkom nakrájame 15 pásikov 3 x 32 cm, teda spolu budeme mať 30 pásikov, teda aj 30 trubičiek.
Cesto navinieme na trubičky tak, aby sa kúsok prekrývali. Trubičky uložíme na plechy 2 x po 15 kusov. Uložíme ich ďalej od seba, aby sa pri pečení nespojili.
Trubičky pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov asi 15 minút. Než sa trubičky upečú, dáme do hrnca 300 g cukru a zalejeme ho asi decilitrom vody. V druhej miske vyšľaháme bielky s 200 g cukru do tuha.
Privedieme k varu cukrový rozvar a povaríme ho asi 5 minút na miernom ohni „na niť“. Vznikne vlastne hustejší sirup, ktorý vyskúšame tak, že z neho kvapneme na tanierik.
Po chvíli, keď dáme kvapku medzi prsty, mala by sa vytvoriť niť. Takýto rozvar pomaly vlievame k vyšľahanému snehu a šľaháme spolu do hustej peny. Pena po vytiahnutí metličiek musí urobiť špičku, nesmie byť riedka.
Keď sa trubičky na šamrolky dopiekli, stiahneme ich z kovových trubičiek a necháme vychladnúť. Ešte vlažnú snehovú penu nastriekame cukrárskym vrecúškom do trubičiek z oboch strán až do stredu, aby boli plné. Hotové trubičky môžeme jemne poprášiť práškovým cukrom.