Pripravte si ju teraz a v zime ako keby ste našli. Fantastická nakladaná paprika s kapustou.
Potrebujeme:
2 kg paprikypapriky
1 kg bielej hlávkovej kapusty
3 cibule
300 g mrkvy
4 – 5 strúčikov cesnaku
1 feferónku
5 – 6 guľôčok čierneho korenia na každý pohár
20 – 25 g petržlenovej vňate
Na marinádu
2 l vody
2 PL soli
180 ml octu
100 ml oleja
200 g cukru
Postup:
1. Zeleninu si očistíme a umyjeme. Kapustu a mrkvu si nakrájame na tenké slíže (alebo nastrúhame), cibuľu na tenké plátky, nasekáme si petržlen, feferónky narežeme na kúsky a cesnak na plátky.
2. Dobre premiešame kapustu s mrkvou, cibuľou a petržlenom.
3. Papriky si očistite od stopiek a semien a umyte.
4. Naplňte ich do polovice zeleninou, čo možno najtesnejšie, pridajte plátok cesnaku, plátok feferónky a znovu naplňte zeleninou až po okraj.
5. Zaváraninové poháre si vysterilizujeme v rúre 10 – 12 minút pri 150 °C a viečka prevaríme.
6. Do spodnej časti pohárov pridáme čierne korenie a naplníme paprikou, pričom ich kladieme čo najtesnejšie. Ak máte v pohári ešte veľa miesta, ale celá paprika sa vám už nezmestí, môžete doplniť plátky papriky alebo kapustu.
7. Pripravíme si marinádu. Do hrnca si nalejeme vodu, pridáme soľ a cukor. Miešame a varíme 2 – 3 minúty po zovretí.
8. Pridáme olej a ocot a povaríme ešte 1 minútu.
9. Vriacu marinádu nalejeme do pohárov až po okraj, zakryjeme viečkami bez toho, aby sme ich zavreli a necháme pôsobiť 10 minút.
10. Potom dáme poháre do veľkého hrnca, do polovice nalejeme teplú vodu a sterilizujeme 30 minút (2 l poháre alebo 1 l poháre stačí 20 minút), po tom, čo voda začne vrieť.
11. Poháre pevne zatvoríme, otočíme hore dnom, zakryjeme teplou dekou alebo prikrývkou a necháme takto úplne vychladnúť.
Takto naložené papriky vám vydržia aj pri izbovej teplote.