Tento koláčik patrí medzi moje najobľúbenejšiepani Mám ho od pani Danice zo stránky napadovy.blog.
Super na ňom je to, že namiesto jahôd môžete dať hocijaké ovocie.
Potrebujeme:
5 vajec
100 ml oleja
200 ml jogurtu
soľ štipka
200 g kr. cukru
200 g hladkej múky
1 bal. prášku do pečiva
3 lyžice citrónovej šťavy
2 bal. vanilkového cukru
200 g umytých, očistených, na kocky nakrájaných jahôd alebo iného ovocia
vanilkový cukor
Postup:
Rúru predhrejeme na 175 stupňov.
Oddelíme bielok od žĺtkov.
Bielky zmiešame so soľou, potom postupne pridávame cukor a miešajte až do úplného rozpustenia.
Vyšľaháme tuhý sneh.
Žĺtky zmiešame s jogurtom, olejom, vanilkovým cukrom a práškom do pečiva.
Pridáme aj citrónovú šťavou.
Všetko miešame metličkou asi 1-2 minúty, následne pridáme k snehu a vmiešame aj múku a všetko zľahka miešame, kým sa hmota nespojí.
Pripravíme si plech na pečenie, 20cm / 30 cm, vyložíme ho papierom na pečenie a vylejeme naň cesto. Uhladíme.
Jahody nakrájame a poprášime s dvomi lyžicami múky.
Rovnomerne rozložíme po povrchu koláča.
Vložíme plech do rúry a pečieme po dobu 35 minút, pri teplote asi 180 stupňov.
Torta musí byť pekne zapečená a musí prejsť skúškou špáradlom.
Necháme vychladnúť, poprášime cukrom a podávame.