Svokrin úsmev – koláč, na ktorý nedám dopustiť – Dnes ho podávam ku kávičke!

- Advertisement -

Tento recept je naozaj jednoduchý, vhodný pre úplných začiatočníkov v kuchyni. Budeme potrebovať:

  • 3 poháre hladkej múky
  • 3/4 pohára práškového cukru + cukor na posypanie
  • 1 lyžičku prášku na pečenie
  • 200 g studeného masla
  • 1 vajce
  • 2 žĺtka
  • 2 lyžice kyslej smotany
  • 3 poháre mlieka
  • 2 balenia vanilkového alebo smotanového pudingu
  • 1 kg sladkých jabĺk
  • 1 lyžica masla
  • 1 lyžica strúhanky
  • citrónová šťava

Postup:

Jablká ošúpeme a nakrájame na mesiačiky. Aby sme predišli ich zhnednutiu, ponoríme ich do vody, do ktorej prilejeme zopár kvapiek citrónovej šťavy. Na pracovnú dosku vysypeme múku zmiešanú s práškom na pečenie. Maslo pokrájame na kocky alebo nastrúhame nahrubo a pridáme k múke. V malej miske vyšľaháme vajce, žĺtka a 2 lyžice smotany. Spolu s múkou a maslom vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na 2 polovice, zabalíme do fólie a odložíme do chladničky na minálne 30 minút. Formu s rozmermi 36×25 cm vymastíme maslom alebo iným tukom a vysypeme ju strúhankou.

Polovicu cesta vyvaľkáme a umiestnime do formy, popicháme vidličkou. Jablká ponoríme do vriacej vody, potom scedíme a posypeme napríklad škoricou. Do osobitnej misky vlejeme asi polovicu pohára studeného mlieka, pridáme pudingy, cukor a poriadne vymiešame. Zvyšok mlieka privedieme do varu, pridáme pudingy a varíme až do zhustnutia.

Vychladnuté pudingy vylejeme na jablká a prikryjeme druhým rozvaľkaným plátom cesta. Koláč pečieme asi 45 minút na 180 stupňoch. Ak koláč rýchlo zhnedne, možno ho počas pečenie prikryť alobalom alebo papierom na pečenie. Po upečení posypeme cukrom a podávame.

- Advertisement -

Dobrú chuť.

Zdroj:tesciowagotuje.pl

- Advertisement -
Miška Dobráková
Miška Dobráková
Ahoj som Miška a milujem varenie a super nápady. Som rada, že môžem písať pre portál NápadyaRady.sk Určite si prečítajte ďalšie zaujímavé články.

Súvisiace články

Najčítanejšie články