Tie moje sú zjedené okamžite! Toto je najlepšia maková náplň, akú som kedy vyskúšala! Mám pre vás ten najjednoduchší a najlepší recept! Z jednoduchých a cenovo dostupných produktov, neporovnateľné pečivo s náplňou!
Ingrediencie:
Zloženie: Cesto:
- Teplé mlieko – 200 ml
- droždie – 6 g
- cukor – 100 g
- 2 vajcia
- rozpustené maslo – 80 ml
- soľ – 4 g
- vanilín
- múka – 500-550 g
Plnka:
- mak – 200 g
- cukor – 200 g
- vanilín
- maslo – 40 g
- 1 bielok
- 1 žĺtok + 1 PL mlieka na potretie
Príprava:
Cesto:
V miske zmiešame teplé mlieko s droždím a cukrom. Pridáme vajcia, rozpustené maslo a premiešame. Pridáme soľ a vanilku a premiešame. Pridám múku a rukami vymiesim cesto. Cesto vložím do misy, prikryjem potravinárskou fóliou a nechám 1,5 hodiny kysnúť.
Náplň:
Mak nasypem do hrnca, zalejem vodou izbovej teploty, premiešam a nechám 5 minút odstáť. Takto ho trikrát prepláchnem. Potom ho varím asi 1 hodinu, pričom prebytočnú penu odstraňujem lyžicou. Precedím ho cez plátno a nechám vychladnúť. Dám ho do misy, pridám cukor a vanilku a premiešam. Pridám mäkké maslo a vyšľahám mixérom do hladka. Pridám bielok a premiešam lyžicou.
Vymiesim cesto a rozdelím ho na 2 časti. Rozvaľkám ho na obdĺžnikovú vrstvu, na 2/3 vrstvy dám plnku. Na druhej strane urobím zárezy a zrolujem plnku do rolády.
Rezy stočím a položím ich na roládu.
Položím ju na plech vystlaný pergamenom. Prikryjem ho utierkou a nechám ho stáť 25-30 minút. Potriem rozšľahaným žĺtkom s mliekom. Pečiem vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch asi 30-35 minút.
Nakrájajte a vychutnajte si s čajom!