Výborné domáce buchty, ak ste ešte neskúsili, tak tieto odporúčam všetkými desiatimi.
Potrebujeme:
- 50 dkg bielej múky (asi 4 hrnčeky),
- 2,5 dl vlažného mlieka,
- 2 balenia suchého droždia (2 × 7 gramov),
- 1 čajová lyžička kryštálového cukru,
- 2 čajové lyžičky soli,
- 1 vajce,
- 5 dkg rozpusteného masla alebo RAMA.
Navrch dajte 1 vajce rozšľahané na mazanie.
Na prípravu cesta použite hnetací stroj. Vložte vajcia, predhriate mlieko, maslo, soľ a cukor do misy a šľahajte ich 2-3 minúty.
Múku preosejeme, do ktorej sa pridajú aj droždie. Potom strojom hnetieme 10 minút, potom cesto necháme 20 – 30 minút odpočívať.
Keď sa to v hrnci začne vynárať, je to dobré. Cesto rozdelené na 8 polovíc dajte na silikónový plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme ich zvršky rozšľahaným vajíčkom.
Je dôležité začať piecť v studenej rúre! Pečieme pri teplote 200 stupňov (vzduchom zmiešaná rúra) 18 minút.
Nemusíme sa nevyhnutne držať formy na žemle, z tohto cesta si môžeme pripraviť croissanty alebo dokonca prútené koláče.