Tieto domáce žemle zvládne naozaj každý. Sú krásne mäkké a chutné. Skúste ich podľa tohto triku

- Advertisement -

Výborné domáce buchty, ak ste ešte neskúsili, tak tieto odporúčam všetkými desiatimi.

Potrebujeme:

  • 50 dkg bielej múky (asi 4 hrnčeky),
  • 2,5 dl vlažného mlieka,
  • 2 balenia suchého droždia (2 × 7 gramov),
  • 1 čajová lyžička kryštálového cukru,
  • 2 čajové lyžičky soli,
  • 1 vajce,
  • 5 dkg rozpusteného masla alebo RAMA.

Navrch dajte 1 vajce rozšľahané na mazanie.

Na prípravu cesta použite hnetací stroj. Vložte vajcia, predhriate mlieko, maslo, soľ a cukor do misy a šľahajte ich 2-3 minúty.

Múku preosejeme, do ktorej sa pridajú aj droždie. Potom strojom hnetieme 10 minút, potom cesto necháme 20 – 30 minút odpočívať.

- Advertisement -

Keď sa to v hrnci začne vynárať, je to dobré. Cesto rozdelené na 8 polovíc dajte na silikónový plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme ich zvršky rozšľahaným vajíčkom.

Je dôležité začať piecť v studenej rúre! Pečieme pri teplote 200 stupňov (vzduchom zmiešaná rúra) 18 minút.

Nemusíme sa nevyhnutne držať formy na žemle, z tohto cesta si môžeme pripraviť croissanty alebo dokonca prútené koláče.

- Advertisement -
Miška Dobráková
Miška Dobráková
Ahoj som Miška a milujem varenie a super nápady. Som rada, že môžem písať pre portál NápadyaRady.sk Určite si prečítajte ďalšie zaujímavé články.

Súvisiace články

Najčítanejšie články