Torta „Deň a noc“ – jednoduchý, ľahký a chutný dezert! Pre moju rodinu číslo 1!

- Advertisement -

Už ste niekedy ochutnali túto tortu, ktorá sa skladá z dvoch druhov vrcholov a smotanového krému? Je veľmi jemná, mäkká a chutná. Niektoré gazdinky pridávajú na jeho vrcholky vlašské orechy. Poďme to urobiť spoločne!

Čo budeme potrebovať:

Na cesto:

  • 450 g múky
  • 150 g masla
  • 200 g cukru
  • 200 g kyslej smotany
  • 30 g kakaového prášku
  • 15 g prášku do pečiva
  • 3 g soli

Na krém:

  • 500 g 20% fermentované smetany
  • 160 g cukru
  • 1 vrecko vanilkového cukru (nepovinné)

Na polevu:

  • 150 g hořké čokolády
  • 80 ml smotany na šľahanie 33%

Ako budeme postupovať:

1.Pripravte cesto: Kyslú smotanu, cukor, soľ a prášok do pečiva dajte do hlbokej misy. Mixérom miešajte, pokiaľ nebude hmota hladká a cukor úplne rozpustený.

2.Pridajte rozpustené a vychladnuté maslo. Miešajte.

3.Postupne pridajte preosiatu múku. Pomocou hákov mixéra cesto vymiešajte dohladka.

- Advertisement -

Cesto rozdeľte na 2 rovnaké časti. Do jednej z nich pridajte kakaový prášok a použite rovnaké hroty mixéra.

5.Obe cesta zabaľte do potravinárskej fólie a dajte ich asi na 2 hodiny do chladničky, aby trochu stuhla a stala sa poddajnejšou.

6.Čokoládové cesto rozdeľte na 3 rovnaké diely.

7.Každý kúsok cesta vložte medzi 2 kusy papiera na pečenie a pomocou valčeka ho rozvaľkajte na štvorcovú placku s hrúbkou 2 mm a rozmermi asi 20 x 20 cm. Hrany uhlaďte pomocou štvorcového formovača.

- Advertisement -

8.Z povrchu získaného cesta odstráňte papier na pečenie a prebytočné kúsky cesta okolo neho. Na niektorých miestach ho prepichnite vidličkou.

9.Pečivo pečte 5-7 minút v rúre predhriatej na 200 °C. °C.

10.Podobne postupujte aj s ďalšími dvoma kúskami čokoládového cesta a bielym cestom. Výsledkom je 6 vrcholov. Nechajte ich vychladnúť.

- Advertisement -

11.Pripravte krém: Kyslú smotanu a cukor šľahajte mixérom, kým nevznikne hladký a nadýchaný krém. Cukor by sa mal úplne rozpustiť.

12. Zostavte tortu: Vrcholy prekrývajte na tanieri vo vnútri nastaviteľnej formy, striedajte ich a potrite ich veľkou vrstvou krému (4-5 lyžíc na vrchol). Vrchnú vrstvu nepotierajte krémom.

13.Dort nechajte v chladničke asi 12 hodín stuhnúť a stuhnúť. Potom odstráňte nastaviteľnú formu z jej okolia.

14.Pripravte si polevu: nad bain-marie rozpustite na kúsky nalámanú čokoládu, pridajte smotanu na šľahanie a za stáleho miešania ju rozpustite.

15.Polevu rovnomerne rozotrite po povrchu a okrajoch torty.

16. Navyše sme jeho povrch posypali čokoládovými lupienkami.

17.Porcujte a podávajte tortu „Deň a noc“!

Ak chcete, môžete čokoládovú polevu vynechať: tortu pokryte strúhanou čokoládou alebo mletými orechmi.

Prajeme vám dobrú chuť.

zdroj

- Advertisement -
Miška Dobráková
Miška Dobráková
Ahoj som Miška a milujem varenie a super nápady. Som rada, že môžem písať pre portál NápadyaRady.sk Určite si prečítajte ďalšie zaujímavé články.

Súvisiace články

Najčítanejšie články