Radi pripravujete torty, koláče a iné dezerty? Potom iste viete, že vynikajúce a nadýchaný krém je polovicou úspechu a tvorí vzhľad každého zákusku. Existuje však nadmiera zložitých receptov na tieto krémy.
Aby ste nemuseli hľadať vo svojej zbierke, alebo tráviť dlhé hodiny prípravou zložitých typov krémov, uschovajte si tento zoznam, podľa ktorého môžete ľahko pripraviť 8 jednoduchých typov pre každú príležitosť! Pri každom recepte sme použili hladkú múku
1. Klasický puding
zloženie
500 ml mlieka
200 g cukru
1 lyžička vanilínového
50 g múky
4 žĺtky
Príprava
Žĺtky povarte s cukrom, vanilín a múkou až do zmesi. Priveďte mlieko do varu. Do vaječnej hmoty nalejte horúce mlieko, zamiešajte. Postavte varenú zmes na oheň a varte až do hustého stavu. Hotovo!
2. Univerzálny krém
zloženie
balenie masla
4 vajcia
1 hrnček cukru
100 g práškového cukru
vanilka
Príprava
Zmiešajte vajcia s cukrom a zohrejte, neustále miešajte. Akonáhle zmes zhustne, odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť za stáleho miešania. Zmiešajte maslo s práškovým cukrom a vmiešajte do zmesi a môžete pridať vanilku.
3. Krém s kondenzovaným mliekom a vajcami
zloženie
Maslo 200 g.
Kondenzované mlieko 100 g.
Vajcia (žĺtky) 2 ks.
Vanilín alebo likér
Príprava
Zmiešajte maslo s kondenzovaným mliekom. Pokračujte v miešaní a postupne pridajte vaječné žĺtky. Pre ochutenie pridajte vanilín alebo iné korenie, alebo 30-50 g. Likéru.
4. Maslový krém
zloženie
1 plechovka kondenzovaného mlieka
1 balíček masla
Príprava
Vyšľahajte maslo a mlieko do hladkej zmesi. Zahrejte do hustej konzistencie a nechajte vychladnú.
zloženie
1/2 šálky mlieka
1 polievková lyžica krupice
1 lyžička cukru
1/2 lyžičky masla
1 žĺtok
1 lyžička vanilkového cukru
Príprava
Varte mlieko s vanilkovým cukrom. Zmiešajte krupicu s trochou vody, pridajte výslednú zmes do horúceho mlieka a povarte pri nízkej teplote. Dôkladne zmiešajte žĺtky s cukrom a maslom až do homogénnej hmoty. Pridajte krupicu v malých porciách, neustále miešajte, aby bol krém nadýchaný a svieži.
6. Syrový krém „Mascarpone“
zloženie
Tvarohový syr – 200 g
Smotana – 200 ml
Príprava
Mascarpone dvakrát prepasírujeme cez sito a potom zmiešajte so smotanou a vyšľahajte.
zloženie
2 vajcia
1 pohár cukru
1 lyžička vanilky
1,5 šálok mlieka
2 lyžičky roztaveného masla
2 lyžičky múky
Príprava
Zmiešajte múku a vajcia v hrnci tak, aby hrudky zmizli. V inom hrnci povarte mlieko a cukor, nezabudnite dobre miešať. Nalejte mlieko s cukrom do zmesi múky a dôkladne ho vmiešajte vareškou. Krém vložte na slabý oheň, neustále miešajte, ale nevarte. Potom odoberte krém z ohňa a pridajte vanilkový cukor a maslo. Dobre premiešajte a rýchlo ochlaďte, umiestnite nádobu do ľadovej alebo studenej vody. Krém je možné použiť pre eclairs alebo iné koláče, torty a zákusky.
8. Ľahký krém
zloženie
Maslo – 250 g (izbovej teploty)
Práškový cukor – 200 g
Mlieko – 100 ml
Vanilín – 1 balenie.
Príprava
Mlieko zahrejte a ochlaďte na izbovú teplotu. Všetky ingrediencie by mali byť pridané a premiešané až do jemnej konzistencie. Prešľahajte krém, pokiaľ nebude jemný, ľahký a nadýchaný. Použite ideálne mixer.