Tradičný recept na koložvársku kapustu. Krok po kroku Toto nesmie chýbať v žiadnej domácnosti

- Advertisement -

Máte chuť na tradičnú koložvársku kapustu? Potom si ju urobte podľa tohto receptu 

Suroviny:1 kg mletého mäsa700g kyslej kapusty tesco250 ml smotany na šlahanie dávamDo 0,5 litrového hrnčeka trištvrte ryže1 cibuľaMalá nožička klobasy

Zemiaky podľa potreby na vystlanie spodku skla Soľ, korenie mleté čierne, červená paprika, granulovany cesnak. Bravčová masť – s ňou opatrne často sa používa aby ste to nemali premastene radšej postupne priložiť.

Všetko robím v jednom hrnci s nepriľnavým povrchom – vyžaduje menej masti

Ako prvú si robím ryžu ktorú prepláchnem a dám do hrnca trošku masti asi pol veľkej lyžice Potom pridám ryžu a použijem granulovany cesnak a soľ. Všetko podľa chuti radšej na začiatok menej a ku koncu varenia dochutiť  viac.

- Advertisement -

Následne mierne popražiť ak sa nám zdá že dosť približne 5-8 minút dať si prevarit 0,5 litra vody a vyliať do toho variť kým sa neodparí voda. Následne občas premiešať a ku koncu sa tomu venovať viac, aby vám to neprihorelo.

Hotovú ryžu pridám do jánskeho skla lebo potom zase nemusím použiť masť na jej vymastenie iba s ňou pobeham celú misku a nechám ju tam vychladnúť kým si všetko spravím pekne vychladne.

Další krok robím si mäso v tom istom hrnci bez umytia zase trošku masti asi tak pol lyžice veľkej a dať mäso okoreniť, osolit hneď a popraziť keď sa jemne zatiahne dávam papriku (nešetrím ňou aby ju bolo vidno, že šťava z mäsa riadne červená)

aby nehorela nedávam hneď od začiatku lebo po chvíli pustí mäso trošku šťavy a pražím do hotova ochutnám poprípade dochutím ako som spomínala všetko musí byť mierne dochutene nie zase prehnane a hotové dám do čoho sa zmestí tanier napríklad

- Advertisement -

Ďalší krok posledný robím kapustu v tom istom hrnci bez umytia. Nakrájame si cibuľu na drobno a trošku masti štvrť lyžice a pomaly pražím aby bola taká fajná a stratila sa v dave iných chutí a keď sa robí pomaly dá sa jej čas nepripali sa a je chutná potom dám do toho rukami vyzmykanu koľko vladzem pretrhnut sa nejdem kyslú kapustu NEPREMYVAT!!!

Podlejem vodou asi šálka dochutím granulovany cesnak, čierne korenie mleté a červenou paprikou nešetrím ☺️ aby kapusta mala krásnu červenú farbu. Ak sa mi zdá že ešte treba vody podlejem ale zase nie moc aby zase neplávala a dusím pekne riadne do mäkka aj 15-20 minút ☺️

Pokiaľ dusím, očistím zemiak pripadne dva podľa veľkosti samozrejme ☺️ ryžu zo skla si preložím do taniera a vysteliem nakrájaným zemiakom dno čím tenší tým skôr spravené v rúre takže čas pečenia závisí od zemiaku ostatné je temer hotové ☺️

- Advertisement -

A nakrájam si klobásu na kolieska kto má rád veľa klobásy samozrejme si dá väčšiu nožičku

A potom sa púšťam do vrstvenia na zemiaky dám polovicu ryže, potom polovica mäsa, polovica kapusty, polovica klobásy a znova druhá polovica ryže, mäsa (nedala som všetku šťavu lebo sa mi to zdalo už moc tekutín ale záleží aj na tom koľko vám mäso pustí šťavy) klobásy a kapusta na záver pekne pomaličky celé polejem smotanou a šup do rúry. Ja si ju nepredhrievam lebo ju mám za 6 minút vyhriatu ☺️

A v rúre sa to pečie zakryté pri 200° používam ventilátor 25-30 minút v mojej rúre každý si prispôsobí a potom odokryjem a ešte zapečiem podľa potreby aby som aj videla že tekuté veci ako smotana a stava z mäsa sa aj trošku vsiakli samozrejme sa nevsiaknu komplet to sa dorobi už vonku a teda približne 5-10 minút. Vyberiem a nechám vychladnúť. Dobrú chuť…

A je to vždy eňo tuti lebo ja som kolozvarsku nemusela a veru teraz ako sa mi to podarilo z troch receptov a rád od svokry budúcej toto spojiť je bomba aj pre mňa a idem sa zahrnúť s ňou

zdroj

- Advertisement -
Miška Dobráková
Miška Dobráková
Ahoj som Miška a milujem varenie a super nápady. Som rada, že môžem písať pre portál NápadyaRady.sk Určite si prečítajte ďalšie zaujímavé články.

Súvisiace články

Najčítanejšie články