Hľadáte recept na chutný dezert k čaju alebo kávičke? Pripravte si overený návod na závin s obľúbenými plnkami – s makom a orechmi.
Potrebujete
- 40 g droždia
- 200 ml mlieka
- 9 pl cukru
- 500 g polohrubej múky
- 100 g prášku do pečiva
- 1 pl rastlinného oleja
- 150-200 g maku
- 120-170 g vlašských orechov
Postup
Začnite s cestom. Nalejte 200 ml mlieka izbovej teploty do hlbokého hrnca. Pridajte čerstvé droždie a 4 lyžice cukru. Všetko vymiešajte metličkou.
Šľahajte, až kým sa v tekutine neobjavia bubliny. Potom hrniec vložte na 15 minút do mierne teplej rúry. Medzitým si zmiešajte múku s 1,5 pl cukru a prášok do pečiva.
K tejto suchej zmesi pridajte lyžicu slnečnicového olej a kvások, ak už trochu vyrástol. Rukou si vymieste mäkké, mierne lepkavé cesto. Podľa potreby pridajte trochu vody.
Z hotového cesta si vytvorte 1 guľu. Vložte ju do misky, prikryte uterákom a nechajte hodinu alebo dve nakysnúť. Počas tejto doby si môžete pripraviť náplň.
Nasypte mak do hrnca, pridajte trochu vody a zamiešajte. Pomocou mlynčeka na mäso alebo mixéra si z neho vytvorte pastu. Potom pridajte 1 – 1,5 lyžice cukru a mlieka podľa vašej chuti.
Všetko premiešajte a zohrejte ich na pár minút. Orechovú plnku sa pripravíte rovnakým spôsobom. Vykysnuté cesto si rozdeľte na polovicu.
Obe časti rozvaľkajte na 2 obdĺžniky – jeden potrite makovou a druhý orechovou plnkou. Cesto následne zrolujte a položte na plech vymastený olejom švom dole.
Plech nakoniec vložte do rúry predhriatej na 200 stupňov a pečte 25 – 30 minút.
Počas pečenia môžete záviny prevrátiť hore nohami. Sú upečené v okamihu, keď sa na nich objaví lesklá hnedá kôrka. Potrite ich ešte olejom. Prajeme vám dobrú chuť!
Zdroj: sovkusom.ru