Mäkké a vzdušné placky na kefíre a môžete ich tiež nájsť pod názvom Cigánske placky. Rýchlo sa pripravia, dlho zostávajú mäkké, neabsorbujú veľa rastlinného oleja. Pripraviť ich môžete len tak alebo s ľubovoľnou náplňou podľa vášho výberu píše sa na webe napadovy.blog.
Potrebujeme:
Kefír, 500 ml;
Kyslá smotana, 2 lyžice;
Múka hladká, 800 g;
Soľ, štipka;
Cukor, 2 lyžice;
Sóda, 1 lyžička;
Rastlinný olej, 3 lyžice;
Vajce, 1ks
Na prípravu náplne potrebujete :
Zelenú cibuľku;
Natvrdo uvarené vajcia;
Strúhaný syr.
Postup:
Múku preosejeme a časť zmiešame so sódou, soľou, cukrom, vajcom, kyslou smotanou, rastlinným olejom.
Hmotu dobre premiešaame a pridáme kefír pri izbovej teplote. Vymiesime cesto.
Tip : múku pridvajte po častiach, cesto by malo byť mäkké a nelepivé, takže môžete použiť menej múky ako ja.
Cesto dáme do vrecka a dáme na 30 minút do chladničky.
Cesto rozdelíme na porcie na guľôčky, vyvaľkáme valčekom a opečieme na rastlinnom oleji.
Ak robíte placky s plnkou, potom cesto vyvaľkajte na tenko, vyložte plnku, zabaľte a vyvaľkajte valčekom.
Vezmite si ľubovoľnú náplň podľa svojich predstáv a kefír je možné nahradiť prírodným jogurtom, alebo kyslou smotanou.