Neviete čo uvariť na obed a nechce sa vám v kuchyni tráviť príliš veľa času? Vyskúšajte tieto zemiakové hniezda s mäsovými guličkami. Príprava pokrmu vám zaberie len niekoľko málo minút a vznikne vám lahodný plnohodnotný obed.
Čo budeme potrebovať:
Na zemiakovú kašu:
- 800 g zemiakov
- jedno vajce
- 40 g masla
- 50 g kys
- soľ, korenie (my sme použili iba soľ) – podľa chuti
Na mäsové guličky:
- 400 g mletého mäsa (my sme použili kuracie)
- jedna cibule
- 100 g kys
- soľ, korenie (my sme použili mleté čierne korenie, granulovaný cesnak a papriku) – podľa chuti
- jedno vajce (nepovinné)
V prípade, že zmes na mäsové guličky vyjde tekutá, pridajte 1-2 lyžice škrobu.
Ak použijete bravčové alebo hovädzie mäso, je lepšie fašírky pred pečením osmažiť do hneda, pretože tieto mäsá sa pečú pomalšie ako kuracie.
Ako budeme postupovať:
1. Pripravte zemiakovú kašu: Olúpte zemiaky a nakrájajte ich na kúsky. Vložte ich do hrnca a zalejte vodou. Varte ich, kým nie sú hotové.
2. Uvarené zemiaky vyberte z vody. Pridajte soľ a korenie podľa chuti, maslo, vajcia a strúhaný syr. Všetko roztlačte šťouchadlom, kým nevznikne hladká, homogénna zmes.
3. Nechajte zemiakovú kašu vychladnúť.
4. Pripravte mäsovú zmes: Mleté mäso vložte do hlbokej misy. Pridajte soľ a korenie podľa chuti, vajcia a cibuľu nastrúhanú nahrubo alebo roztlačenú mixérom. Veľmi dobre premiešajte.
5. Pridajte nastrúhaný syr. Veľmi dobre premiešajte.
6. Tvarujte „hniezda“: Naberte asi 2 polievkové lyžice zemiakovej kaše a vytvarujte z nej guličky.
7. Zemiakové guličky položte na vymastený alebo maslom vysypaný plech. Okrúhlym naolejovaným pohárom a rukami urobte uprostred jamku.
8. Z mäsovej zmesi vytvarujte karbonátky a vložte ich do zemiakových „hniezd“.
9. Pokrm pečte asi 40 minút v rúre predhriatej na 200 °C.°C.
10. Ak chcete, môžete ju posypať ďalším strúhaným syrom a zapekať ďalších 5-7 minút, kým sa nerozpustí.
11. Zemiakové hniezda podávajte s mäsovými guličkami posypanými nasekanou zeleninou!
Prajeme vám dobrú chuť.