Nasledujúce lístkové cesto si vyrobíte veľmi rýchlo. Po príprave ho môžete skladovať niekoľko dní v chladničke alebo na dlhšiu dobu v mrazničke.
Na prípravu potrebujete
- 600 g múky
- 320 ml vody
- Štipku soli
- 1/3 čl kyseliny citrónovej
- 1 čl jedlej sódy
- 2 pl cukru
- Rastlinný olej
Postup
Rastlinný olej si daj vychladiť do chladničky.
Sódu zmiešajte s kyselinou citrónovou a trochou vody – vznikne vám konzistencia pasty.
Túto zmes dajte do preosiatej múky a spolu so soľou a cukrom.
Do múky si následne po častiach nalejte vodu a vymieste si pružné a nelepivé cesto. Zabaľte ho do fólie a nechajte odstáť 30 minút.
Rozložte fóliu na stôl, rozvaľkajte si cesto, potrite ho olejom, zložte ho na polovicu, opäť ho otrite olejom a nakrájajte na 2 časti. Položte ich na seba, zabaľte ich do fólie a vložte do mrazničky na 20 minút.
Vyberte si jednu časť a vyvaľkajte ju.
Cesto je pripravené, môžete si z neho pripraviť slaný alebo sladký koláč, prípadne ho nechať v mrazničke.
Tip: Nepreháňajte to s múkou pri výrobe cesta, je celkom možné, že potrebujete menej múky ako je uvedené v recepte. Hmota by mala byť mäkká a poddajná, nie lepkavá.
Zdroj: souspark.ru