Domáce škvarky sú super jedlom a hodia sa aj na chrumkanie k telke. S týmto receptom ich zvládneze aj vy. Poďme na to.
U nás dnes takto: DOMÁCE OŠKVARKY A MASŤ
8 kg slanina surová
2 dl voda
podľa chuti
soľ
Postup:
Slaninu, môže byť aj trocha prerastená, umyjeme, narežeme na pásy,..nakrájame na kúsky približne 2x2cm, podľa hrúbky slaniny, snažíme sa aby boli rovnaké , dáme do väčšieho hrnca alebo inej vhodnej nádoby, a začneme škvariť.
Pridáme asi 2 dl vody aby sa nám slanina zo začiatku nepripaľovala.Slaninu často miešame, a čakáme kedy sa slanina začne postupne vytápať..
Pozorujeme, ako oškvarky postupne hnednú . Keď začnú pri miešaní „šušťať“, odstavíme, precedíme, v site z ich ešte povytláčame prebytočnú masť , posolíme a dáme vychladnúť.
Masť ešte premiešame , aby mala rovnakú konzistenciu a ponalievame do čistých sklenený pohárov , alebo iných nádob. Ja som využila vedierka.
Masť použijeme na chlieb alebo varenie, zo škvariek bude pomazánka, alebo pagáče.