Potrebujeme:
Na cesto:
1 hrnček práškového cukru (hrnček s objemom 200-250 ml)
1 hrnček vlažnej vody
1 hrnček rastlinného oleja
2 hrnčeky polohrubej múky
3 vajcia
1/2 balíčka kypriaceho prášku
Na tvarohovú plnku:
500 g hladkého tvarohu
150 g masla
150 g kyslej smotany
1 hrnček práškového cukru
1 vanilkový cukor
Kôru z polovice citróna
Na ovocnú vrstvu:
asi 500 g ovocia (ak používame kompótované ovocie, uberieme cukor)
2 lyžičky citrónovej šťavy (na pokvapkanie čerstvého ovocia)
6 plátkov želatíny (alebo 2 bal. tortového želé v prášku)
Postup:
Na cesto si vajcia rozšľaháme s cukrom do nadýchanej bledej peny, pridáme olej a vodu, premiešame a napokon prisypeme preosiatu múku s kypriacim práškom. Ak chceme korpus tmavý, pridáme aj 1 lyžicu kakaa. Vareškou vymiešame dohladka.
Cesto nalejeme na plech s vyššími okrami vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 20-25 minút. Hotový korpus necháme vychladnúť. Ak máme plech s nižšími okrajmi, po vychladnutí umiestnime okolo korpusu štvorhrannú tortovú formu alebo si ju vyrobíme z alobalu, aby nám krém a želatína nestekali.
Na tvarohovú plnku si v miske mixérom vyšľaháme maslo s cukrom a vanilkovým cukrom do mäkkého krému. Pridáme citrónovú kôru a premiešame. Do vyšľahaného masla postupne pridávame mäkký tvaroh a kyslú smotanu – všľahávame.
Na navrstvíme tvarohový krém. Odložíme do chladničky, kým pripravíme zvyšok.
Na ovocnú vrstvu si čerstvé ovocie pokvapkáme trochou citróna, ak robíme s kompótom.
Plátky želatíny si pripravíme podľa návodu na obale.
Vzhľad koláčika môžete meniť podľa ovocia, ktoré použijete.
Želatínu nalejeme na ovocie.
Prajeme vám dobrú chuť! ?