Cesto:
125 ml mlieka,125 ml bieleho jogurtu
pol kocky droždia,1 PL kryšt. cukru
1 ČL soli, 1 vajce
500 g polohrubej múky, 6 PL oleja
Plnka:
500 g mäkkej salámy
1 cibuľu,l strúčik cesnaku
15 dkg tvrdého syra
Potretie:olej, 3 dkg masla, 1 vajíčko, 1 PL mlieka
Postup:
Z mlieka, droždia a cukru si pripravíme kvások.Ostatné suroviny zmiešame v miske, pridáme kvások a vypracujeme hladké cesto. Necháme ho vykysnúť asi 45 minút. Potom ho rozdelíme na dve časti. Každú časť vyvaľkáme na obdĺžnik o hrúbke 3-4 cm a vykrajujeme kolieska o priemere 7,5 cm.
Salámu nastrúhame na väčšom strúhadle, syr na menšom, cibuľu pokrájam na kocky a udusíme, pridáme prelisovaný cesnak a nastrúhanú salámu.. Zmiešame. Pridáme provensálske korenie
Hmotu navrstvíme na kolieska, pridáme sy a preložíme na polovicu, potom ešte raz na polovicu a ukladáme do papierom vyloženej okrúhlej formy na pečenie o priemere 28 cm.
Potrieme olejom a necháme asi 30 minút kysnúť.Potom vrch potrieme vajíčkom, do ktorého dáme 1 PL mlieka.Pečieme pri 180°asi 40 minút. Upečený koláč potrieme maslom a necháme 15 minút odstáť. Dobrú chuť.
Za recept ďakujeme pani Milke, ktorá nám ho poslala