Aby ste uvarili chutné jedlo, nemusíte kupovať drahé produkty a tráviť veľa času v kuchyni. Z najjednoduchších ingrediencií môžete bez problémov vyrobiť skutočné kulinárske majstrovské diela.
Veľmi chutné a jemné žemle sú vyrobené z krupice. Špeciálnym spôsob tvarovania – rozdelením na jednotlivé pásy a ich zapletením -môžete vytvoriť napríklad atraktvne pletenky.
Ak chcete, môžete z cesta tvarovať klasické žemle, alebo podlhovasté bagety.
Potrebujeme:
teplá voda – 300 ml;
krupica – 400 g;
múka hladká – 4 polievkové lyžice;
cukor – 3 polievkové lyžice;
štipka soli;
slnečnicový olej – 3 polievkové lyžice;
čerstvé droždie – 20 gr.
Postup:
Na plnenie môžete použiť čokoládu, varené kondenzované mlieko alebo akýkoľvek džem podľa vášho vkusu.
Zmiešajte teplú vodu, cukor, olej a droždie a dobre premiešajte všetky ingrediencie.
Do misky pridáme krupicu a preosiatu múku a suroviny zmiešame.
Z cesta vytvorte guľu, polejte trochou slnečnicového oleja a miesime ďalších 8 minút.
Cesto by malo byť mäkké a elastické.
Cesto preložíme do misy vymastenej olejom, prikryjeme a necháme 40 minút na teplom mieste.
Počas tejto doby sa cesto niekoľkokrát zväčší.
Cesto rozdeľte na 12 rovnakých častí a vytvarujte z nich guľky.
Guľôčky zakryte potravinovou fóliou a uterákom a nechajte ďalších 15-20 minút.
Každú guľôčku rozvaľkajte na vrstvu hrubú asi 7 mm. Cesto nakrájajte na 3 pásy, ktoré nedosahujú niekoľko centimetrov po okraj. Pomocou cukrárskeho vrecka položte plnku do stredu každého pásu.
Okraje každého prúžku zaštipnite a vytvorte drdol vo forme úhľadného vrkoča.
Krupica, voda a akákoľvek náplň: chutné buchty z najjednoduchších produktov Každú buchtu položte na papier na pečenie a položte na plech. Prikryte polotovary potravinovou fóliou a nechajte na teplom mieste 15-20 minút.
Pečivo opečte na miernom ohni na veľkom množstve oleja dozlatista.
Horúce žemle obalíme v cukre a podávame.