Zapletené pečivo z krupice, ktoré je jemné ako pavučinka. Recept mám od babičky

- Advertisement -

Aby ste uvarili chutné jedlo, nemusíte kupovať drahé produkty a tráviť veľa času v kuchyni. Z najjednoduchších ingrediencií môžete bez problémov vyrobiť skutočné kulinárske majstrovské diela.

Veľmi chutné a jemné žemle sú vyrobené z krupice. Špeciálnym  spôsob tvarovania – rozdelením na jednotlivé pásy a ich zapletením -môžete vytvoriť napríklad atraktvne pletenky.

Ak chcete, môžete z cesta tvarovať klasické žemle, alebo podlhovasté bagety.

Potrebujeme:

teplá voda – 300 ml;

krupica – 400 g;

- Advertisement -

múka hladká – 4 polievkové lyžice;

cukor – 3 polievkové lyžice;

štipka soli;

slnečnicový olej – 3 polievkové lyžice;

čerstvé droždie – 20 gr.

- Advertisement -

Postup:

Na plnenie môžete použiť čokoládu, varené kondenzované mlieko alebo akýkoľvek džem podľa vášho vkusu.

Zmiešajte teplú vodu, cukor, olej a droždie a dobre premiešajte všetky ingrediencie.

Do misky pridáme krupicu a preosiatu múku a suroviny zmiešame.

Z cesta vytvorte guľu, polejte trochou slnečnicového oleja a miesime ďalších 8 minút.

Cesto by malo byť mäkké a elastické.

- Advertisement -

Cesto preložíme do misy vymastenej olejom, prikryjeme a necháme 40 minút na teplom mieste.

Počas tejto doby sa cesto niekoľkokrát zväčší.

Cesto rozdeľte na 12 rovnakých častí a vytvarujte z nich guľky.

Guľôčky zakryte potravinovou fóliou a uterákom a nechajte ďalších 15-20 minút.

Každú guľôčku rozvaľkajte na vrstvu hrubú asi 7 mm. Cesto nakrájajte na 3 pásy, ktoré nedosahujú niekoľko centimetrov po okraj. Pomocou cukrárskeho vrecka položte plnku do stredu každého pásu.

Okraje každého prúžku zaštipnite a vytvorte drdol vo forme úhľadného vrkoča.

Krupica, voda a akákoľvek náplň: chutné buchty z najjednoduchších produktov Každú buchtu položte na papier na pečenie a položte na plech. Prikryte polotovary potravinovou fóliou a nechajte na teplom mieste 15-20 minút.

Pečivo opečte na miernom ohni na veľkom množstve oleja dozlatista.

Horúce žemle obalíme v cukre a podávame.

- Advertisement -
Miška Dobráková
Miška Dobráková
Ahoj som Miška a milujem varenie a super nápady. Som rada, že môžem písať pre portál NápadyaRady.sk Určite si prečítajte ďalšie zaujímavé články.

Súvisiace články

Najčítanejšie články