Voňavý a chutný koláč, vyrobený jednoducho a rýchlo, na ktorom si môžete pochutnať so svojimi blízkymi!
Potrebujeme:
4 vajcia
120 g kryštálového cukru
160 g múky
30 g kakaa
50 ml oleja
50 ml mlieka izbovej teploty
1 ČL prášku do pečiva
Na krém:
500 ml šľahačkovej smotany (33%)
500 g mascarpone
120 – 150 g práškového cukru
2 ČL vanilky alebo vanilkového cukru
Na polevu:
80 g tmavej čokolády
120 ml šľahačkovej smotany
Na sirup:
2 – 3 PL marhuľového džemu
20 – 30 ml vody
Na zdobenie:
150 ml šľahačky
1 – 2 ČL práškového cukru
kokosové vločky
Postup:
1. Piškótu si pripravíme tak, že oddelíme bielky od žĺtkov, bielky vyšľaháme do peny, postupne pridávame cukor a šľaháme, kým nie je sneh tuhý.
2. Po jednom pridávame žĺtky a každé dôkladne zašľaháme mixérom.
3. Múku preosejeme po malých častiach priamo do misy s vajcami a jemnými pohybmi zdola nahor opatrne vypracujeme cesto.
4. Do samostatnej misky si preosejeme kakao, zalejeme olejom, vyšľaháme dohladka, pridáme mlieko a ešte raz vyšľaháme.
5. Do misky pridáme 2 – 3 lyžice cesta, premiešame metličkou a potom celé prenesieme do misy s cestom, pričom všetko spolu vymiešame dohladka.
6. Cesto nalejeme do formy s priemerom 20 cm, ktorú sme si vystlali papierom na pečenie a potom ňou niekoľkokrát buchneme o stôl. Vložíme ju do vyhriatej rúry na 170 °C a pečieme asi 30 minút. Potom urobíme test špáradlom.
7. Piškótu otočíme na mriežke, odstránime papier na pečenie a necháme úplne vychladnúť.
8. Teraz si pripravíme krém. Smotanu vyšľaháme s práškovým cukrom, pridáme vanilkový extrakt, premiešame, zmiešame s tvarohovým krémom a vypracujeme homogénny krém.
RADA: Ak je krém tekutý, pridajte 10 g želatíny.
9. Vychladnutú piškótu si prekrojíme na 4 približne rovnaké pláty.
10. Sirup si pripravíme tak, že v hrnci zmiešame džem s vodou a za stáleho miešania privedieme do varu. Potom odstavíme.
11. Zostavíme tortu. Do tortovej formy vrstvíme plát korpusu, poliaty trochou sirupu, rozotrieme vrstvu krému a priklopíme ďalším plátom korpusu. Takto striedame vrstvy a posledná bude piškóta, ktorú polejeme sirupom a sirupovou časťou ju priložíme na vrstvu krému.
12. Tortu vložíme do chladničky na minimálne 2 hodiny, ale najlepšie cez noc
13. Odstránime tortovú formu a povrch polejeme čokoládovou polevou. Pripravíme si ju nasledovne. Čokoládu nalámeme na kúsky, zalejeme horúcou smotanou (ale nevaríme) a rozmixujeme do hladka. Polevu prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme ju úplne vychladnúť.
14. Šlahačku vyšľaháme s práškovým cukrom, potrieme ňou boky a tortu posypeme kokosovými vločkami.
Tento dezert je taký dobrý, že jeden kúsok nikdy nestačí. Prajeme dobrú chuť!