Zemiakové rožteky INAK. Chrumkavé cesto a veľa náplne. Recept od Babky Gitky

- Advertisement -

Dnes si pripravíme neuveriteľne chutné zemiakové rožteky. Cesto je chrumkavé. Z tohto množstva pripravíme 24 rožtekov

Ingrediencie: 1:

  • Mlieko 200 ml
  • Kuracie vajce 2 ks
  • Múka 350 g
  • Zemiaky 6 ks
  • Stolný ocot 9 % 1 polievková lyžica
  • Maslo 100 g
  • Soľ 1/4 lyžičky
  • štipka korenia na kura alebo iného aromatického korenia

Príprava:

Do misky nalejte mlieko, rozbite jedno vajce a do cesta použite len bielok z druhého vajca, žĺtok nechajte na vysmážanie. Pridáme soľ. Prilejte stolový ocot a premiešajte.

Postupne pridávame múku a vymiesime tuhé cesto.

Najprv použite lyžicu alebo vidličku a potom pokračujte rukami. Hnetieme intenzívne aspoň 5 minút. Prikryte potravinárskou fóliou a nechajte pol hodiny odstáť, aby sa lepok rozvinul.

- Advertisement -

Počas tejto doby pripravte náplň. Zemiaky uvarte do mäkka, roztlačte vidličkou, osoľte a okoreňte.

Cesto rozdeľte na 12 žemlí. Každú vyvaľkajte na čo najtenšiu placku. Rozpustite maslo a štetcom vymažte kruh cesta. Položte 4 kolieska na seba a potrite ich maslom.

- Advertisement -

Rukami ich roztiahnite na doske. Nakrájajte na 8 až 10 trojuholníkových segmentov. Do stredu každého z nich dajte lyžicu zemiakovej plnky.

Začneme rolovať, okraje preložíme, aby náplň nevypadla, a potom zrolujeme do tvaru trubičky, pričom cesto neustále udržiavame v napätí. Dokonale sa roztiahne, takže môžete urobiť veľa zákrut.

- Advertisement -

Kúsky položte na plech a potrite žĺtkom.

Pečte v rúre pri teplote 160 stupňov 20 – 25 minút, kým nezhnedne. Zemiakové placky sú hotové. Cesto je chrumkavé a vrstvené, plnka je jemná a aromatická.

zdroj

- Advertisement -
Miška Dobráková
Miška Dobráková
Ahoj som Miška a milujem varenie a super nápady. Som rada, že môžem písať pre portál NápadyaRady.sk Určite si prečítajte ďalšie zaujímavé články.

Súvisiace články

Najčítanejšie články