To, aké užitočné vlastnosti majú ryby na náš organizmus, už vie takmer každý.
Okrem toho sú aj chutné a neraz sa radia medzi základné ingrediencie mnohých obľúbených jedál.
Ryby sú ľahko stráviteľné, obsahujú omega-3 mastné kyseliny, vitamíny a stopové prvky, ktoré sú pre ľudské telo mimoriadne dôležité.
Tu je však potrebné poznamenať, že len kvalitný výrobok dokáže posilniť vaše zdravie.
V poslednej dobe sa čoraz častejšie začala v našej strave objavovať ryba menom pangasius.
A to všetko len vďaka demokratickej cene. Mnoho ľudí si myslí, že táto ryba je obyvateľom slanej vody, no opak je pravdou.
Pangasius je sladkovodná ryba, ktorá žije v jazerách a riekach východnej Ázie, najmä v riekach Mekong a Chao Phraya.
Takto sa stal pangasius je trhovou rybou a je hlavným druhom, ktorý sa chová v povodí rieky Mekong. Dnes vám ale povieme šokujúcu pravdu o tejto rybe, ktorá je podložená opakovanými štúdiami vedcov.
Vo Vietname je táto ryba ulovená, chovaná a konzumovaná už stovky rokov. Predtým bola dodávaná do takmer 140 krajín sveta, vrátane USA, mnohých krajín západnej Európy, Ruska, Ukrajiny, Bieloruska a iných. Pangasiusa môžete vidieť v obchodoch v celej svojej forme ale aj ako steaky či filé.
Vedeli ste, že rieka Mekong, v ktorej sa chová pangasius, je považovaná za jednu z najviac znečistených riek na planéte?
Možno v nej nájsť arzén, toxický priemyselný odpad a kovové nečistoty. Do tejto rieky prúdia aj nespracované odpadové vody a všetky druhy odpadu. Okrem toho, tzv. glazúra, v ktorej sa pangasius predáva, je voda odobratá z tej istej rieky Mekong.
Chcete ochutnať rybku s rastovými hormónmi? Potom je načase zamerať sa na pangasiusa. Majitelia rybárskych fariem dopovali pagnasiusy s hormónmi a antibiotikami, vďaka čomu rýchlejšie nadobudli požadovanú váhu na predaj a aktívnejšie sa rozmnožovali. Pangasius navyše nie je kŕmený špecializovanými potravinami, ale rôznymi odpadkami z potravinárskeho priemyslu.
V štúdii mäsa tejto ryby sa zistil výskyt, izomérov a ťažkých kovy, a dokonca aj chlorečnan a hexachlórbenzén, ktoré negatívne ovplyvňujú ľudské zdravie aj v malých množstvách.
Ruský potravinový inštitút už túto rybu otestoval a potvrdil jeho zlé chemické zloženie – našiel tam polovicu Mendelejevovej tabuľky chemických prvkov.
Výskumníci zistili, že pangasius je škodlivý pre ľudské zdravie a spôsobuje choroby vnútorných orgánov, najčastejšie pečene. Z tohto dôvodu je predaj týchto rýb zakázaný v mnohých krajinách Európy, v Amerike a v Kanade.
Prečo sa aj napriek tomu dokáže dostať do našej krajiny? Odpoveď je celkom jednoduchá: jedná sa o jeden z najlacnejších druhov rýb a tento faktor je v súčasnosti takmer najdôležitejším kritériom pri výbere výrobkov, však?
Chceli by sme ešte dodať, že pangasius neobsahuje žiadne omega-3 mastné kyseliny a ani ďalšie živiny, ktoré sú pre ryby tak cenné. Aj napriek slušnej chuti sú filé z týchto rýb extrémne nezdravé, preto vás prosíme, nekupujte ho! Zľutujte sa nad sebou a svojím telom!
Každý deň prichádzame do supermarketu a čelíme problému výberu. Reklama maloobchodných reťazcov hovorí o širokom spektre lahodných a užitočných produktov. V praxi však mnoho nákupov namiesto výhod, prinesú iba zhoršenie zdravia. Po týchto informáciách určite uprednostníte nejaký iný druh rýb!
Čo si o tomto probléme myslíte vy? Podeľte sa o vaše názory v komentároch a nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priateľmi na Facebooku!
zdroj:takprosto.cc