Orechová tinktúra je tradičný liečivý nápoj, ktorý je nenahraditeľný napríklad pri zlom trávení, hnačkách, či bolestivých žalúdočných kŕčoch.
Pomáha telu bojovať s vírusmi, baktériami, hubami a parazitmi.
Škrupina zeleného orecha obsahuje veľa liečivých trieslovín a glykozidov, ktoré dodávajú nápoju silu.
Recept č. 1
Potrebujeme:
1/2 litra alkoholu
1/2 litra prevarenej vody
30 malých zelených vlašských orechov
3/4 šálky hnedého cukru
Postup:
Umyté a nasekané orechy zasypte cukrom. Nechajte niekoľko dní stáť a keď pustia šťavu, zalejte alkoholom.
Môžete pridať vanilkový lusk, citrónovú kôru, pomaranč, klinček alebo škoricu.
Macerujeme 40 dní na slnečnom mieste, scedíme a nalejeme do fliaš z tmavého skla. Užívame 1 – 4 lyžičky denne, zriedené vodou.
Táto tinktúra pomáha pri nasledovných zdravotných ťažkostiach:
tráviace ťažkosti, intoxikácia, bolesť žalúdka
gastritída, hnačka, zápcha, plynatosť
gastrointestinálna chrípka, vírusy
parazity, bakteriálne a plesňové infekcie
ochorenie štítnej žľazy
ateroskleróza, cukrovka
Recept č. 2
Potrebujeme:
10 zelených vlašských orechov zozbieraných 2 týždne po jánskej noci
40% vodka
Postup:
Orechy nakrájajte na malé kúsky a zalejte ich vodkou. Nádobu dôkladne uzavrite, aby alkohol neprchal a umiestnite ju na slnko.
Po niekoľkých týždňoch tekutina zhnedne. Prefiltrujte ju a nalejte do fliaš. Nápoj je horký a preto si ho pred použitím zrieďte prevarenou vodou a dochuťte medom.
Pomáha pri bolestiach žalúdka, pečene a pri ostatných bolestiach brucha.
Recept č. 3
Potrebujeme:
5 zelených vlašských orechov
1 liter 96% liehu
250 g cukru
1 liter prevarenej vody
1 hviezda anízu
Postup:
Všetky prísady zmiešajte v sklenenej nádobe, dôkladne uzavrite a na mesiac umiestnite na teplé miesto v tieni.
Po uplynutí tejto doby prefiltrujte a nalejte do fliaš. Môžete podávať v pohári s kúskom čerstvého jablka. Táto tinktúra pomáha pri problémoch s trávením, bolesti žalúdka a pečene.
Recept č. 4
Potrebujeme:
40 orechov nakrájaných na štvrtiny
1 liter liehu
voda
cukor (alebo med)
aníz
škorica
muškátový orech
Postup:
Orechy zalejte liehom a nechajte stáť 3 – 4 týždne na slnečnom mieste. Z vody a cukru (alebo medu) si uvarte sirup, zmiešajte s prefiltrovanou tinktúrou, pridajte aníz, škoricu, muškátový oriešok a nechajte lúhovať 2 týždne.
Tinktúra bojuje proti parazitom, zlepšuje metabolizmus, pomáha pri gastrointestinálnych ochoreniach, bolesti brucha a hnačke.
Zdroj: napadovy.blog