O pozitívnych vlastnostiach mrkvy niet pochýb. Už od detstva nám hovorili, že táto zelenina láme rekordy v obsahu vitamínov a minerálov.
Bohužiaľ, v každodennom zhone nemáme čas sledovať to, čo dávame do svojho žalúdka. Viete, či ste dnes zjedli dostatočné množstvo zeleniny?
Má naše telo dostatok sily a energie na to, aby bolo zdravé a dokázalo zvládať všetky nástrahy? Ponúkame vám jednoduchý spôsob, ako sa cítiť každý deň skvele – riešením je mrkvový čaj.
Aktuálnou témou v poslednej dobe je posilnenie imunitného systému prírodnými produktmi. Tu prichádza na pomoc mrkvový vývar. Jeho pravidelné pitie posilní schopnosť tela odolávať vírusom.
- Advertisement -
Zvýšenie energie
Práve toto mnohí potrebujeme nielen v zime, ale aj v lete. Milovníci mrkvového čaju tvrdia, že sa im zlepšila ich celková pohoda. Veselosť a energia sú kľúčom k úspešnému dňu!
Vďaka vitamínom, ktorými sa mrkva pýši, sa zlepší nielen vaše zdravie a vitalita, ale aj vzhľad. Pleť bude čistejšia, hebkejšia a zdravšia. Mrkvový vývar pomáha posilniť korienky vlasov, vďaka čomu budú vaše vlasy lesklé a hladké.
Trávenie
- Advertisement -
Pravidelná konzumácia odvaru zvyšuje chuť do jedla, zmierňuje plynatosť a pozitívne ovplyvňuje celý tráviaci systém.
Zrak
Už dávno sa vie, že mrkva je dobrá na zrak. Samozrejme, nie je schopná všetko napraviť, ale je celkom schopná udržiavať dobrý zrak. Mrkvový odvar je obzvlášť užitočný pre tých, ktorí trávia veľa času pred obrazovkou televízora, počítača alebo telefónu.
Teraz si už môžete v obchode kúpiť sušenú mrkvu kedykoľvek počas celého roka. Prečo však míňať peniaze, keď si to môžete pripraviť vy sami? Týmto spôsobom si navyše budete istí, že v zložení nie je žiadna chémia.
Mrkvu teda nastrúhajte na hrubom strúhadle alebo nakrájajte na plátky. Zeleninu osušte na slnku na drôtenom pletive. Existuje ešte jeden spôsob – medený drôt. Musíte len nakrájať mrkvu na kolieska a pripevniť ich.
- Advertisement -
Pre tých, ktorí nemajú možnosť mrkvu sušiť na slnku, navrhujeme inú metódu – rúru! Snažte sa ju nenechávať až príliš dlho. Ak mrkva zhnedne, ovplyvní to chuť odvaru.
Príprava mrkvového čaju
Na 0,5 litra vriacej vody použite asi 3 PL sušenej mrkvy. Zalejte ju vodou, zakryte pokrievkou a nechajte lúhovať aspoň pol hodiny. Potom tekutinu preceďte a vychutnajte si nápoj. Mimochodom, podľa chuti môžete pridať cukor, citrón, med, mlieko.
Mrkvový čaj si môžete uvariť aj z čerstvej zelenine, ak nie ste leniví si zakaždým mrku olúpať a nakrájať. Ak vám ale zostali kúsky z prípravy jedla, teraz už viete, že ich nemusíte vyhadzovať do koša.
Prečo piť mrkvový čaj? Pomôžete telu vyrovnať sa s rytmom života, negatívnymi faktormi, vírusmi či prechladnutím. Pamätajte však, že všetkého veľa škodí!