Na internete sa objavilo upozornenie o šírení tuberkulózy u hovädzieho dobytka.
„Tuberkulóza je bakteriálna choroba, ktorá okrem hovädzieho dobytka postihuje aj mnoho domácich zvierat a hydiny. Choroba je nebezpečná aj pre ľudí. Ochorenie sa vyznačuje vysokou nákazou a úmrtnosťou.
Na povrchu kože a vnútorných orgánoch sa vytvárajú hrčkovité formácie, náchylné k nekróze. Efektívne liečenie kráv je zatiaľ zbytočné, pretože vzhľadom na vysokú nákazu musí byť všetok hovädzí dobytok s pozitívnou reakciou zlikvidovaný.
Infikované zvieratá (choré alebo nosiče) vylučujú baktérie prostredníctvom rôznych sekrétov: močom, mliekom, hlienmi, výkalmi či spermiami.
Infekcia sa vyskytuje prostredníctvom akýchkoľvek prostriedkov starostlivosti, krmiva, vody. Tuberkulóza sa prenáša cez maternicu a materské mlieko, sexuálny kontakt, s pomocou človeka.
Pôvodca tohto ochorenia je odolný voči rôznym fyzikálnym i chemickým vplyvom: toleruje nízke teploty – prežíva pri mínus 260 stupňov aj nižších, 30 minút odoláva vykurovaniu od 80 – 90 stupňov.
Mimo živého organizmu sa mykobaktérie nerozmnožujú, no naďalej zostávajú životaschopné aj po niekoľkých mesiacoch, najmä v tmavých vlhkých miestnostiach, pôde a odpadových vodách. Priame slnečné svetlo ich zabije za 1-2 hodiny a ultrafialové ožarovanie za niekoľko minút.
Mäso alebo pľúca chorého zvieraťa sa nemusia líšiť od tých bežných. Bubliny a iné nezvyčajné nálezy sa môžu vyskytovať vo vnútri mäsa a odhalia sa až počas jeho spracovania.
V prípade, že človek zje takéto mäso, hrozí mu otrava a v horších prípadoch aj samotná smrť.
Buďte opatrní pri kúpe mäsa, najmä ak máte na pláne konzumovať divinu!