Vedci usilovne pátrajú po tajomstvách zdravia a dlhovekosti. S vynálezom moderného laboratórneho vybavenia a analytických systémov je pre nich oveľa jednoduchšie zvládnuť túto úlohu. Vďaka tomu dokážu ľahko určiť bunkovú štruktúru, zdôrazniť prospešné vlastnosti a pochopiť, ako ovplyvňujú telo.
Hoci elixír mladosti ešte nebol vynájdený, vedci určite vedia vymenovať produkty na zlepšenie pamäte a prevenciu starnutia buniek. Ich zaradením do jedálnička sa začnete cítiť lepšie doslova na bunkovej úrovni.
Tajomstvom dobrého zdravia sa zaoberá aj medzinárodná skupina vedcov. Pozostáva z kanadských, japonských a nemeckých výskumníkov. Práve im sa podarilo odhaliť neuveriteľné výhody vitamínu K. Najčastejšie sa vyskytuje v listovej zelenine. Predtým bolo známe, že táto zložka je dôležitá pre kvalitu zrážania krvi. Vedci však objavili novú výhodu.
Vitamín K funguje ako silný prírodný antioxidant.
Okrem toho zabraňuje rýchlemu zániku buniek, ktoré je príčinou dnes bežnej demencie, známejšej ako Alzheimerova choroba.
Veľké množstvo vitamínu K obsahuje špenát, kel, kapusta, petržlen, fazuľa, hrášok, pór, čučoriedky, avokádo a mrkva. Vedci odporúčajú zahrnúť tieto potraviny do jedálnička tým ľuďom, ktorí chcú zostať mladí.
Samozrejme, nemusíte sa nútiť jesť niečo, čo vám nechutí. Pamätajte, že uvedené produkty sa nemusia jesť v čistej forme. Pripravte si napríklad zelené šaláty, smoothies, občerstvenie a prílohy s týmito ingredienciami.