Priaznivé vlastnosti zázvoru sú známe už celé stáročia. Používame ho napríklad počas chladného obdobia, pretože vykazuje protizápalové schopnosti. Málokto z nás však vie, že sa dá použiť aj ako prírodné antiseptikum a dokonca aj ako protirakovinový prostriedok.
Dá sa použiť aj ako účinný prostriedok proti tráviacim ťažkostiam a je bohatá na horčík, vitamín C a množstvo minerálov.
Obsahuje aj éterický olej, ktorý pôsobí na pohyblivosť tráviaceho traktu a má žlčopudný účinok. Vďaka tomu si zázvor účinne poradí so žlčovými kameňmi To všetko z neho robí vynikajúci doplnok každodenného jedálnička. Ako len prepašovať zázvor do svojho jedálnička?
Je ľahké predpovedať, že zázvorový čaj môže pomôcť riešiť mnohé naše zdravotné problémy. Jedným z najväčších prínosov vyplývajúcich z používania tejto korenistej rastliny je jej schopnosť zlepšiť fungovanie tráviaceho systému.
Zlatý zázvorový čaj a jeho zdravotné benefity
Pikantná a intenzívna chuť zázvoru je taká charakteristická, že nie každý ho dokáže prehltnúť bez akýchkoľvek prísad. Z tohto dôvodu ju odborníci na výživu odporúčajú kombinovať s kurkumou, kokosovým mliekom a medom. Vtedy je chuť jemnejšia a zdravotné benefity znásobené!
Toto sú len niektoré z nich:
- boj proti infekciám a zlepšenie fungovania imunitného systému
- zlepšenie obehu a prenosu kyslíka do všetkých buniek a tkanív tela
- zmiernenie bolesti kĺbov a svalov
- liečba bolestí hlavy a chronických migrén
- prevencia obličkových kameňov
Pravidelná konzumácia zázvorového čaju výrazne znižuje riziko mŕtvice.
- ¼ lyžičky mletého alebo kúsok čerstvého strúhaného zázvoru
- ¼ lyžičky mletej kurkumy
- kokosové mlieko
- 1 šálka vody
- 1 lyžička medu
Prevarte vodu a pridajte kurkumu a zázvor. Výsledný vývar odstavte na 10 minút. Potom odstavte z ohňa a pridajte kokosové mlieko a med. Chutné, zdravé a prírodné riešenie!