Doktor Michael Mosley, známy svojimi radami o zdraví a chudnutí, varoval, že niektoré potraviny, ktoré sú v reklame označované ako „zdravšie“, také nie sú a môžu viac škodiť ako pomáhať.
Čoraz viac potravín je označovaných ako potraviny s nízkym obsahom tuku alebo bez „nezdravých“ zložiek a doktor Mosley uviedol, že môže byť ťažké orientovať sa v ponuke výrobkov, ale podľa neho ide často len o šikovný marketingový ťah výrobcov potravín, ktorý nie je podložený skutočnými vedeckými dôkazmi.
„S obrovskými nápismi na konci každého regálu, ktoré presne propagujú, prečo najnovšie výrobky zmenia naše zdravie, je ľahké padnúť do osvedčenej pasce a minúť majetok na ‚zdravé‘ potraviny, ktoré nie sú až také zdravé,“ vysvetlil.
Doktor Mosley uviedol štyri príklady potravín, ktoré sa predávajú ako zdravšie alternatívy, ale za ktoré sa podľa neho neoplatí míňať peniaze.
Po prvé, poukázal na rôzne zeleninové chrumky, ktoré sa propagujú ako alternatíva zemiakových chrumiek. Dr. Mosley však tvrdí, že tieto tenké zeleninové plátky nie sú dostatočne veľké na to, aby poskytovali skutočnú výživovú hodnotu, a slnečnicový olej, v ktorom sa smažia, ich nerobí zdravšími ako zemiakové lupienky.
Ako alternatívu odporúča surovú zeleninu, orechy, semienka alebo kyslú kapustu a kimči na posilnenie črevného traktu .
Ďalšia vec, pred ktorou varuje, sú výrobky predávané ako „nízkotučné alternatívy“. V posledných rokoch priniesol vedecký výskum množstvo nových dôkazov, ktoré potvrdzujú zdravotné výhody plnotučných potravín.
Podľa jeho slov sú nízkotučné výrobky často zbavené živín a obsahujú cukor a prídavné látky, aby nahradili stratu chuti, ktorú prináša odtučnenie. To môže viesť k zvýšeniu hladiny cukru v krvi, čo spôsobuje, že máme ešte väčšiu chuť na niečo chutné.
„Štúdia vedcov z Karolinského inštitútu v Štokholme sledovala stravu 20 000 žien počas 20 rokov. Štúdia zistila súvislosť medzi konzumáciou plnotučných mliečnych výrobkov (mlieka a syrov) a úbytkom hmotnosti. Počas 10 rokov mali ženy, ktoré pravidelne konzumovali plnotučné mlieko, nižší index telesnej hmotnosti,“ vysvetlil lekár.
Zároveň však uviedla, že kašiam vo vrecúšku, ktoré obsahujú len vodu, by sa mali vyhýbať, pretože miska instantnej ovsenej kaše môže obsahovať až 16 gramov cukru.
Napokon, ďalšou vecou, ktorú neodporúča, je šalátový dresing vo fľaši. Hoci šaláty sú skvelou voľbou zdravého jedla, hotové dresingy obsahujú značné množstvo kalórií na jednu porciu a málokto dodržiava odporúčané porcie.
„Sú tiež plné prísad na predĺženie trvanlivosti, zahusťovadiel a iných prídavných látok, ktoré nemajú miesto vo vašej skrinke,“ povedal odborník, ktorý navrhol, že alternatívou je vyrobiť si vlastný dresing na šalát z olivového oleja a balzamikového octu alebo citrónovej šťavy.