Keď prichádza jar a príroda sa prebudí zo zimného spánku, v lesoch sa začnú objavovať prvé vitamínové bylinky. Medvedí cesnak nám v prvých teplých dňoch dokáže ponúknuť to najpotrebnejšie. Sú to práve vitamíny A, C, B, ktoré sú na naštartovanie organizmu po zime tak dôležité.
Starí Rimania považovali medvedí cesnak za zázračnú rastlinu, verili, že pomáha prečistiť krv a žalúdok, zlepšiť trávenie, chuť do jedla a aktivovať funkciu žalúdočných štiav.
Obsahuje veľké množstvo vitamínu C, esenciálne oleje a fytoncídy. Liečebný účinok je pripisovaný síre, ktorá je obsiahnuta v éterickom oleji – vznika antibakteriálny účinok vďaka horčičnému oleju (glykozidy).
Fytoncídy majú priaznivý účinok na posilnenie nervového systému, zlepšujú sekrečnú funkciu gastrointestinalného traktu, pomáhajú stimulovať metabolizmus a činnosť srdca.
Pozitívne účinky medvedieho cesnaku (čerstvého, sušeného, nakladaného) sú známe už po niekoľko storočí.
Naše prababičky využívali túto rastlinu na prevenciu moru a cholery, pri liečbe bronchitídy, aterosklerózy, kožných ochorení a ochorení dýchacích ciest.
- Medvedí cesnak a kardiovaskulárny systémTento druh cesnaku obsahuje alicín a alliín, ktoré majú trombolytický a fibrinolytický účinok. To znamená, že znižujú zrážanlivosť krvi a zabraňujú tvorbe cholesterolových plakov na stenách ciev. Preto, rovnako ako cesnak, medvedí cesnak je široko používaný pri ateroskleróze a hypertenzii.
Moderné štúdie ukázali, že medvedí cesnak v kombinácii s obsiahnutou sírou
- má antihypertenzívny účinok (znižuje krvný tlaku). Je to spôsobené tým, že sa zníži uvoľňovanie hormónu zodpovedného za cievny tonus, v dôsledku čoho začne tlak klesať.
- Medvedí cesnak a črevá Medvedí cesnak je zvlášť účinný pri dysbakterióze, kedy dochádza k zmenám v zložení črevnej mikroflóry. Horčicový olej podporuje sekréciu žalúdočných štiav, zvyšuje vylučovanie enzýmov, čím sa zlepšuje trávenie, znižujú hnilobné procesy, ktoré v dôsledku toho zmenšujú opuch.Okrem toho má regulačný účinok na mikroflóru. Preto je užitočný pri prevencii dysbakteriózy po črevnej chrípke a užívaní antibiotík, ako aj pri cestovaní do krajín, kde je možné chytiť črevnú infekciu.
- Medvedí cesnak na parazity Vzhľadom na bohatý obsah esenciálnych olejov a fytocídov sa medvedí cesnak dokáže zbaviť červov v krátkom čase, pretože má výrazný antihelmintický a fungicídny účinok.
- Medvedí cesnak na dezinfekciu ránZloženie tohto cesnaku zahŕňa organické látky, ktoré majú baktericídne a bakteriostatické vlastnosti. Z tohto dôvodu sa používa na dezinfekciu rôznych hnisavých rán – vonkajších aj vnútorných.Užitočné vlastnosti medvedieho cesnaku, zastavenie bakteriálnej a plesňovej aktivity, sa používajú na liečbu zápalu pokožky – ekzému, vyrážky, lišaje.
Kontraindikácie
Biologická aktivita medvedieho cesnaku je taká veľká, že je potrebné jeho množstvo v pokrmoch limitovať. Dospelí zdraví ľudia by nemali jesť viac ako 15-20 výhonkov divého cesnaku denne. V opačnom prípade môže dôjsť k nevoľnosti, ťažkostiam v žalúdku a bolesti hlavy.
Používanie divého cesnaku sa neodporúča ľuďom, ktorí trpia vredmi, akútnymi zápalovými procesmi v zažívacom trakte a ochorením obličiek. Okrem toho by ju nemali používať tehotné a pacienti s epilepsiou.
Medvedí cesnak z oblasti kulinárie
Vo svetovej kuchyni sa medvedí cesnak používa v čerstvej forme pri príprave šalátov, polievok, zeleniny ale aj ako plnka do koláčov. Sušenie medvedieho cesnaku sa neodporúča, pretože v danom stave stráca niektoré zo svojich užitočných vlastností.
V Gruzínsku z henzelu (gruzínsky názov pre divoký cesnak) pripravujú predkrmi – šaláty, pchali, pirohy, koláče s medvedím cesnakom a vajciami, ktoré sú pripravované na špeciálnej hlinenej panvici. Listy cesnaku sa zmiešajú so syrom a použijú sa na prípravu osetských koláčov.
Koláče s medvedím cesnakom sa pečú aj v Nemecku, kde mimoriadne obľubujú obyčajný chlieb s týmto cesnakom. V Nemecku a Rakúsku sa medvedí cesnak používa aj v horúcich jedlách a pridáva sa namiesto bazalky do špeciálneho druhu pesta. V Nemecku sa v meste Eberbach koná každoročný festival medvedieho cesnaku, na ktorom súťažia jedlá pripravované z jeho listov.
Vitamínový šalát z medvedieho cesnaku
Pripravte si skvelý šalát, ktorý vám pomôže rýchlejšie zbaviť sa prechladnutia a avitaminózy.
Ingrediencie
- 50 g medvedieho cesnaku
- 2-3 vajcia
- 50 g šalátových listov
- 25 g petržlenovej vňate
- 3 pl smotany
Postup
- Uvarte si vajíčka, nechajte ich vychladnúť a odstráňte z nich škrupinky.
- Následne si ich nakrájajte na kocky
- Listy medvedieho cesnaku, šalátu a vňate dôkladne opláchnite a vysušte.
- Teraz si všetky listy narežte na širšie prúžky.
- Pridajte smotanu a celý šalát premiešajte. Prajeme vám dobrú chuť!
Jedlé listy medvedieho cesnaku si možno veľmi ľahko zameniť za jedovaté listy konvalinky voňavej či jesienky obyčajnej. Aby ste sa vyhli nepríjemnostiam, stačí, ak si budete listy trieť o ruky – pocítite vôňu cesnaku, ktorá bude trvať aj niekoľko hodín, potom je jasné, že sa nemáte čoho obávať.