Žijeme v časoch, kedy je zdravie to najcennejšie, čo máme. Z tohto dôvodu by sme mali venovať osobitú pozornosť komplexnej stravy a dostatočnému kalorickému príjmu. Upriamte pozornosť na potraviny, ktoré dokážu ovplyvniť odolnosť tela voči chorobám.
Prečítajte si o najčastejších mýtoch súvisiacich so škodlivosťou tohto produktu.
Slanina – čistý tuk
Áno, obsahuje tuky. Ale sú skutočne tak škodlivé? Sú to práve tuky, bez ktorých v tele nedochádza k imunitnej reakcii. Tuk je navyše potrebný pre metabolizmus cholesterolu.
Rovnako ako v prípade iných živočíšnych produktov, aj slanina obsahuje cholesterol. Pre naše telo to ale nie je nič cudzie. Má dôležité funkcie, napríklad sa podieľa na krvotvorbe a predstavuje základnú stavebnú časticu medzibunkových membrán.
Napriek všeobecnému názoru, množstvo cholesterolu v slanine nie je také veľké. Na porovnanie: 100 g bravčove slaniny obsahuje 70 – 100 mg cholesterolu, zatiaľ čo hovädzia pečeň od 240 do 400 mg!
- Advertisement -
Dôležité nie je množstvo cholesterolu, ale jeho druh (zlý alebo dobrý) ako aj úroveň hormonálnej rovnováhy a metabolizmus cholesterolu. Proces metabolizovania je uľahčený aj vďaka kyseline linoleovej a arachidonovej, ktoré sa nachádzajú v bravčovej slanine.
Naberanie kilogramov
Pri bravčovej slanine, ako pri každom inom produkte, je dôležitá miera. Jej kalorický obsah je zrejmý: 770 kcal na 100 gramov. Na druhej strane patrí k výrobkom s takzvanou „dlhou kalóriou“, je rýchlo stráviteľná, odbúrateľná a poskytuje dlhý pocit sýtosti.
Denná norma slaniny je 20 – 80 gramov v závislosti od úrovne vašej aktivity. Pamätajte na energetickú bilanciu: z hľadiska chudnutia nie je dôležitá samotná potravina, ale jej množstvo!
Konzumácia slaniny s chlebom
Slanina a ražný chlieb s otrubami sú skvelou kombináciou pretože priaznivo pôsobia na trávenie. Plátok čerstvej slaniny s cesnakom alebo cibuľou na krajci chleba – vynikajúca prevencia proti chrípke. Samozrejme, toto jedlo nie vhodné na večerné konzumovanie, uprednostnite preto niečo ľahšie.
Vedci z University of De Montfort v Anglicku na základe posledných výskumov uviedli, že bravčová slanina je bezpečnejšia ako rastlinný olej! Výhody nerafinovaných olivových, kukuričných a slnečnicových olejov sú zrejmé, ale iba ak sa používajú v surovom stave.
- Advertisement -
Počas vyprážania oleja sa oxidáciou uvoľňujú karcinogény, ktorých účinky na organizmus priamo súvisia so zvýšeným rizikom rakoviny, srdcovo-cievnych chorôb a zhoršením mozgových funkcií. Horšie je, že tieto látky majú tendenciu hromadiť sa v bunkách a zvyšovať ich deštruktívny potenciál. Preto sa tepelné spracovanie pri vysokých teplotách najlepšie vykonáva na takýchto tukoch.
Môže to znieť čudne, ale pár kúskov slaniny so šalátom z čerstvej zeleniny je najlepšia voľba pri zdravom životom štýle.