Bravčová masť je základom mnohých tradičných jedál v nejednej svetovej kuchyni. Na masti môžete vyprážať aj zeleninu, mäso, polotovary, múčne výrobky a mnoho iného.
V súčasnosti sa dá kúpiť bravčová masť vyrobená v továrni, ale odborníci hovoria, že sa s domácou nedá porovnať.
Bohužiaľ, niektorí odborníci na výživu a vegetariáni sú ostro proti tomuto produktu. Našli dostatok dôkazov na to, aby o výhodách bravčovej masti pochybovali, a vôbec ju nepoužívali. Mnoho ľudí ju však potrebuje na udržanie zdravia a nabratie síl po ťažkej fyzickej a psychickej práci.
Aké sú výhody bravčovej masti?
Bravčová masť obsahuje veľa živín:
- Vitamín B4 alebo cholín ovplyvňuje metabolizmus bielkovín a tukov v tele, zabraňuje skleróze a zlepšuje činnosť srdca, podporuje regeneráciu pečene pri alkoholizme a hepatitíde.
- Vitamín E posilňuje steny kapilár a ciev, zabraňuje tvorbe krvných zrazenín, zlepšuje zrážanlivosť krvi a podporuje regeneráciu tkanív.
- Vitamín D sa podieľa na metabolizme, reguluje vstrebávanie vápnika a fosforu v tele, spomaľuje rast rakovinových buniek, aktivuje rast a tvorbu kostného tkaniva.
- Selén chráni očné tkanivá pred voľnými radikálmi, podieľa sa na raste buniek
- Zinok zlepšuje zásobovanie sietnice kyslíkom, zlepšuje štruktúru zrakového nervu.
Bravčová masť obsahuje aj cholesterol, prospešný aj škodlivý. Prvý je nevyhnutný pre syntézu rôznych hormónov, je súčasťou bunkových membrán a podieľa sa aj na tvorbe serotonínu. Ak máte často depresie, pridajte tento produkt do vášho jedálnička.
Kedy sa bez bravčovej masti nezaobídete?
Podľa vedcov je bravčová masť a ďalšie produkty bohaté na mastné kyseliny nevyhnutná pri:
- silných fyzických aktivitách
- pri celkovom vyčerpaní organizmu
- v zime
- pri odstraňovaní kameňov z pečene alebo močového mechúra (po predchádzajúcej konzultácii s lekárom)
Čo iné sa ešte dá robiť s bravčovou masťou?
Bravčová masť sa používa nielen ako jedlo, ale aj ako liek a dokonca aj ako kozmetika.
Už za čias našich starých otcov sa bravčovou masťou mazali choré kĺby, liečili sa ekzémy, nádchy a iné choroby.
Pri plešatosti sa problémové oblasti pokožky namazali masťou a potom sa umyjú teplou vodou. Postup sa niekoľkokrát opakuje.
Pri bolestiach kĺbov ich na noc potrite bravčovou masťou, prikryte papierom na pečenie a udržujte v teple až do rána. Ak do bravčovej masti pridáte med, liečivý účinok bude ešte silnejší.
V kozmeteológii sa bravčová masť používa na čistenie tváre, odstránenie zápalových procesov, posilnenie vlasov:
- Vitamín D spomaľuje starnutie pokožky, odstraňuje olupovanie a suchosť a dodáva jej jemnosť
- Vitamín B4 zlepšuje regeneráciu buniek, robí pokožku elastickou
- Vitamín E vyhladzuje pokožku
- Selén zabraňuje tvorbe akné
Na ošetrenie sčervenanej a šupinatej pokožky vtierajte masážnymi pohybmi na postihnuté miesta bravčovú masť po dobu 7-10 minút. Buďte opatrní okolo očí: tu musíte nanášať bravčovú masť ľahkými pohybmi. Potom papierovou utierkou očistite zvyšky bravčovej masti. Na vylepšenie celkového efektu môžete použiť hydratačný krém.
Zdroj: zdobrom.com