Pasta obsahuje nakrájané sušené ovocie a orechy, s prídavkom medu a citrónu. Všetky tieto prírodné zložky majú priaznivý vplyv na ochranné funkcie tela. Pasta by sa mala konzumovať každý deň 1-3 polievkové lyžice 30 minút pred jedlom. Sladkú pastu môžete piť s čajom alebo vodou, nemali by ste ju však riediť tekutinou v hrnčeku. Niektoré vitamíny sa totiž zničia v horúcej vode. Deťom sa odporúča konzumovať 1 čajovú lyžičku pasty denne. Pred použitím sa musíte uistiť, že nemáte žiadne kontraindikácie. Táto pasta sa dá ľahko vyrobiť aj doma, takto vyzerá celý recept:
Ingrediencie
- Advertisement -
250 g sušených marhúľ
250 g hrozienok
1 citrón
250 g vlašských orechov
250 g sušených sliviek
250 g medu
250 g fíg
Postup
Sušené ovocie opláchnite a namočte na 5 minút do vody.
Citrón umyte sódou bikarbónou, aby ste sa zbavili chemikálií na šupke.
Sušené ovocie – sušené marhule, sušené slivky, figy a hrozienka pretlačte cez mlynček na mäso. Citrón a vlašské orechy nakrájajte pomocou noža.
Zmes zmiešajte s prírodným medom a vzniknutú pastu preložte do zapečatenej sklenenej nádoby. V chladničke vám vydrží až 3 týždne.
- Advertisement -
Sušené marhule
Ovocie múdrosti, ako ho Číňania nazývajú, obsahujú draslík a sú prospešné pre kardiovaskulárny systém. Sušená marhuľa je bohatá na vitamíny B, B1, B2, A, C a PP. Sušené marhule obsahujú horčík, vápnik, železo, fosfor a sodík, ktoré podporujú imunitný systém a posilňujú kostné tkanivo. Vláknina pomáha žalúdku a čistí pečeň.
100 g hrozienok obsahuje 21% draslíka, ktorý je potrebný na reguláciu vody v tele. Obsahuje aj meď, ktorá je zodpovedná za syntézu hemoglobínu a zvýšenie imunity.
Hrozienka obsahujú taktiež mangán, fosfor, vlákninu a vitamíny B, ktoré zlepšujú funkcie nervového systému, žalúdka a srdca.
Plody sú bohaté na minerály a antioxidanty. Figy obsahujú vitamíny A a K, minerály: draslík, vápnik, horčík, meď a železo. Znižujú krvný tlak a posilňujú kosti.
Orechy sú bohaté na vlákninu a obsahujú vitamíny: A, B, C, D a E. Obsahujú tiež draslík, vápnik, železo, fosfor a ďalšie stopové prvky. Vlašské orechy majú pozitívny vplyv na funkciu mozgu. Orechy obsahujú biotín, cenné omega-3 mastné kyseliny. Konzumácia hrsti orechov denne znižuje hladinu stresu a zlepšuje koncentráciu. Orechy tiež zlepšujú celkový stav tela, majú priaznivý vplyv na zrak, upokojujú nervový systém a znižujú hladinu cukru v krvi.
Používa sa nielen na bolesť v krku, ale aj ako prostriedok na znormalizovanie kyslosti žalúdka. Odborníci na výživu odporúčajú konzumovať 1 čajovú lyžičku medu na prázdny žalúdok na zlepšenie fungovania tráviaceho systému. Prírodný med obsahuje vitamíny: A, C, E, K, B. Napriek tomu, že množstvo minerálov a stopových prvkov je nižší ako u sušeného ovocia, med je stále dobrým zdrojom medi, draslíka, horčíka, jódu, sodíka a železa.
Sušené ovocie obsahuje minerály, ktoré sú dobré pre zuby, vlasy, kosti a pokožku. Sušené slivky by ste mali jesť, ak chcete zlepšiť fungovanie žalúdka a kardiovaskulárneho systému. Sušené slivky tiež odstraňujú prebytočnú tekutinu z tela. Na zníženie počtu mikróbov v ústnej dutine je dobré jesť sušené slivky. Odporúča sa ich konzumovať aj v prípade, ak trpíte nedostatkom vitamínov či anémiou.
Zmes orechov a sušeného ovocia možno zaradiť do stravy tak, že ich pridáte napríklad od ovsených vločiek alebo jogurtu. Za najobľúbenejšiu pochúťku na raňajky sa stala granola – sušené ovsené vločky so sušeným ovocím, orechmi a semenami. Tento výrobok má vysoký obsah kalórií a je výživný. Preto sa odporúča jesť ráno alebo ako dezert s bielym jogurtom.